fbpx
Instagram

Hoe bewerk ik mijn Instagram foto’s?

Instagram, het platform dat ik tot niet heel lang geleden totaal niet serieus nam. Ik zag er de lol ook écht niet van in en begreep mensen die urenlang op Instagram scrollen en een hele trukendoos uit de kast halen voor een mooie foto totaal niet. Die gedachte, en mijn gedrag daarin, is ehm.. veranderd kan ik wel zeggen.

Ik ben fanatiek gaan ‘Instagrammen’. Niet per se om te laten zien hoe geweldig mijn leventje is – dat valt best mee. Maar ik houd sinds ik jong was al van fotografie en kan er veel creativiteit in kwijt. Bovendien vind ik het supertof om te connecten met andere moeders, ondernemende vrouwen en andere positief gestemde mensen én ik haal er business uit.

Ook krijg ik de laatste tijd met regelmaat complimentjes over mijn ‘feed’. Dat is de pagina waarop mijn foto’s staan, die ik goed bij elkaar probeer te laten matchen qua kleur en stijl. Hiervoor bewerk ik mijn foto’s met de gratis app ‘Lightroom’. Dat is een gratis app van Adobe (van Photoshop etc.) waarmee je foto’s kunt bewerken.

Het bewerken van de foto’s kun je zelf, handmatig doen of door middel van presets. Dat zijn een soort vooraf ingestelde filters. Een set presets helpt je dus met het creëren van stabiliteit en eenheid in je foto bewerkingen. Ik heb mijn presets voor iets van 5 euro aangeschaft via Etsy (klik hier). Je kunt daar zelf de stijl kiezen die je mooi vindt en je vindt er before & after foto’s, zodat je kunt inschatten of een preset bij jouw foto’s zullen passen.

Het installeren van een preset vond ik de eerste keer best even vervelend. Daarom leg ik graag zo eenvoudig mogelijk uit hoe je dit kunt doen. Lukt het niet? Stuur me dan gewoon een berichtje. Ik help je graag.

Stappenplan voor het installeren van presets in Lightroom:

 1. Download de presets op je computer
 2. Mail of WhatsApp het naar jezelf en open het op je telefoon
 3. Sla de preset (een .DNG bestand) op als afbeelding
 4. Open de app ‘Lightroom’ en importeer de preset
 5. Klik op de preset
 6. Klik op de 3 puntjes (rechtsboven op je scherm)
 7. Klik op ‘voorinstelling maken’
 8. Kies een naam voor jouw preset
 9. Klik op het vinkje rechtsboven op je scherm
 10. Doe een dansje – je hebt de preset geinstalleerd!

Importeer vervolgens de foto die je graag wilt bewerken. Onderin je scherm staan dan alle bewerk mogelijkheden. Als je helemaal naar rechts gaat vind je het kopje ‘Voorinstellingen’. Klik op de preset die je graag op je foto wilt of kijk welke je mooi vind door je presets te testen. Sla de foto op en klaar!

Hieronder vind je een aantal van mijn foto’s – before & after. Volg je mij al op Instagram? Klik hier. Hoe bewerk jij foto’s op Instagram? Welke preset is jouw favoriet? En heb je nog tips en tricks, of vragen? Laat het hieronder achter in de comments.

4 Comments

 • Jessica
  9 augustus 2020 at 12:49

  Dank je wel voor de uitleg! Ik was onwijs aan het stunten… instellingen kopiëren en dan plakken op de foto naar keuze. 100x heen en weer was geen doen! En dit is dus de oplossing! Dank! Haha

  Reply
  • Nancy
   9 augustus 2020 at 14:48

   Graag gedaan! Leuk om te horen dat je er iets aan hebt.

   Reply
 • Esther
  10 augustus 2020 at 17:07

  Wow, en dit is allemaal met dezelfde preset?
  Je hebt er maar 1 nodig, die je op al je foto’s zet?

  Reply
  • Nancy
   10 augustus 2020 at 18:28

   Nee ik gebruik er eigenlijk twee, ik heb er meer maar veel vind ik overbelicht etc.
   Je moet tenslotte altijd maar net goed kunnen inschatten hoe het effect op je eigen foto’s is, op basis van de voorbeelden die getoond worden. Lukt me niet altijd goed. Ik kan wel even opzoeken welke ik gebruik als je wilt. ♥️

   Reply

Leave a Reply