fbpx
Momlife / Ondernemen / Persoonlijk

Ondernemen als alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder zijn en fulltime ondernemen, het is haalbaarder dan je denkt. Ik doe het, en jij kunt het ook! Jarenlang dacht ik dat fulltime werken voor mijn eigen bedrijf als alleenstaande moeder onhaalbaar was. In deze blogpost vertel ik je mijn verhaal, hoe ik ben gekomen tot fulltime ondernemerschap. Ik hoop dat ik van dit onderwerp een serie kan maken waarin meer (alleenstaande & vrouwelijke) ondernemers hun verhaal kunnen vertellen.

Als klein meisje hield ik al van geld en de mogelijkheden die het je bied. Ik stond toen ik klein was twee keer per jaar op de vrijmarkt in het dorp waar ik vandaan kom. De dagen ervoor struinde ik het huis af en zocht ik naar oude spullen (thuis en van familie & bekenden) om te verkopen op de markt. Ook dacht ik na over waar ik moest zitten om op de best verkopende plek te zitten, ergens midden op de markt waar iedereen langs liep en mij op mijn kleedje met mijn spullen dus zou zien.

Ik weet niet meer hoe oud ik was, maar ik weet nog wel dat ik een tijdje aalbessen van de buren hun aalbessenstruik mocht plukken, om deze vervolgens te wassen, wegen en verkopen. Ik stopte deze in zakjes van 50 en 100 gram en verkocht dit langs de deuren. Super blij en trots dat ik was als ik aan het einde van de dag vijf euro had verdiend.

Foto: ik was op jonge leeftijd, ook in de regen, al ‘op mijn money’.

Zo heb ik altijd wel een commerciele mindset gehad. Mijn vader zei toen ik klein was al dat ik ‘iets met geld’ zou gaan doen en handelen heeft er altijd in gezeten bij mij. Toen ik een jaar of 13/14 was kocht ik met al mijn spaargeld (lees: 300 euro) een doos met Bjorn Borg boxers (fake, offcourse) en binnen 24 uur had ik deze verkocht en 1000 euro verdiend. En zo heb ik altijd wel ‘handeltjes’ gehad.

Tegelijkertijd ontwikkelde ik mijn skills door te werken bij diverse e-commerce bedrijven, boeken te lezen over ondernemen, money mindset, online marketing en meer, en deel te nemen aan diverse online communities. Ook ben ik in 2017 gestart met een deeltijd HBO studie en ging ik om de week op zaterdag naar school. Wat voor mij wat ondernemen betreft een goede manier geweest is om te leren is om gewoon veel te doen, niet denken maar doen. Proberen.

Ik begon mijn bedrijf in 2016 met het naaien en verkopen van babykleding. Na zes maanden kochten zeven bedrijven bij mij in en had ik mijn eigen webshop. Hierna heb ik mijn eigen lijn nep wimpers ontwikkeld en ging ik experimenteren met de verkoop van diverse producten online, voornamelijk via Bol.com. Ik kocht dit in met het verdiende geld van mijn onderneming, ik deed dit naast mijn fulltime baan. Fulltime baan ja, als alleenstaande moeder werkte ik destijds 40 uur in de sales in Amsterdam. In de avonden ontwikkelde ik mijn online business. Soms kocht ik producten in die goed verkochten, soms ook niet. Linksom of rechtsom kwam ik altijd wel van mijn producten af. Als ik er geen winst op maakte, had ik er in ieder geval iets van geleerd.

Mijn fulltime baan was in de sales bij een e-commerce bedrijf. Ik kan iedereen aanraden, hoe berucht het vak ‘sales’ ook is, om een tijdje in de sales te gaan werken. Je leert hier zó ontzettend veel van op communicatief vlak, waar je in alle aspecten van het leven baat bij hebt. Ik durfde de eerste weken ook amper te bellen en kreeg tijdens ieder telefoontje een kleine hartaanval. Maar na een tijdje werd dit minder (thank God!) en inmiddels ben ik stiekem een kleine sales koningin.

Ik switchte op een gegeven moment van baan (meer salaris, dichterbij huis, meer groeimogelijkheden) en werd salesmanager bij een marketingbureau. Helaas zat ik hier niet goed op mijn plek. Al voor ik bij dit bedrijf startte had ik mijn twijfels of ik niet al direct fulltime voor mijn eigen bedrijf moest gaan. Ik verdiende destijds nog niet genoeg om van te leven, maar deed het natuurlijk ook naast mijn fulltime baan, waardoor ik niet de 100% focus had. Van binnen had ik wel het geloof dat het goed zou komen, maar de stap maken was erg groot. Maar toen ik bij mijn nieuwe baan niet op mijn plek zat wist ik het zeker: ik moest fulltime gaan ondernemen.

Zo gezegd, zo gedaan. Naja niet zo makkelijk als dat ik het nu vertel, ik vond het natuurlijk onwijs spannend. Ik had ook net een huis (lees: bouwval) gekocht. Maar ik maakte de stap en nam ontslag. Dat voelde zó bevrijdend.

Sinds augustus 2019 ben ik fulltime zelfstandig ondernemer, and I’m lovin’ it! Wat ik doe met mijn bedrijf? Een heleboel! (Doe dit niet na, mocht je willen ondernemen: start gefocust) Ik maak websites en webshops, ik bedruk kleding en ander textiel, ik maak stickers, ik doe website onderhoud, beheer en online marketing. Ik verkoop producten via Bol.com en mijn eigen webshops. En ik geef binnenkort mijn eerste cursus! Dit zijn inmiddels twee bedrijven en ik wil nog niet te veel zeggen maar de derde komt eraan (binnenkort meer hierover).

Ik heb jarenlang best ‘beperkt’ (zo zouden veel mensen het omschrijven) geleefd. Op maandag t/m vrijdag werkte ik in Amsterdam, ik woon in Alkmaar. Dat betekende dat ik om 07.30u de deur uit moest, Mia naar de kinderopvang brengen, naar Amsterdam, werken, om 17.00u naar huis, Mia ophalen en dan was ik rond 18.30u thuis. Dan koken, eten, Mia in bad en naar bed en aan het werk aan mijn onderneming. Om de week ging ik op zaterdag naar school (ik doe nog een deeltijd HBO studie) en de overige uurtjes deed ik leuke dingen met Mia en vriendinnen, en werkte ik aan mijn onderneming. Dat is iets wat je moet willen. Als je ambities hebt en doelen wilt behalen moet je daar ook dingen voor laten. Ik heb door zo hard te werken wel mijn eigen huis kunnen kopen en ik kan op vakantie en meer leuke dingen doen. Het harde werken ervaar ik tot de dag van vandaag als positief, ik doe dingen die ik leuk vind. Ook het werk dat ik deed heb ik altijd van genoten. Er zijn zo veel verschillende vakgebieden, ik geloof erin dat er voor iedereen een baan is (in loondienst of als ZZP’er) waarin je werk doet wat je leuk vindt. Werk wat voldoening geeft en waardoor je groeit.

Ik hoop dat je het leuk vond om mijn verhaal te lezen, en ik ben natuurlijk benieuwd: wat doe jij voor werk? Wat zijn jouw doelen? Hoe wil je deze gaan behalen? Laat het achter in de comments van deze blogpost.

No Comments

    Leave a Reply