fbpx
Money Mindset / Ondernemen

Ontwikkel een positieve Money Mindset

Ga jij te snel door jouw maandelijkse budget heen? Moet je lang sparen om bepaalde dingen te kunnen betalen of lijkt het wel eens alsof je altijd blut bent? Heb je nooit financiële meevallers? Dan heb je waarschijnlijk een negatieve money mindset. Het hebben van een positieve (money) mindset is erg belangrijk om financiële vrijheid te creëren. In deze blogpost vertel ik je meer over hoe ook jij een positieve money mindset kunt creëren. Het is namelijk dichterbij dan je misschien denkt..

Wat is een money mindset?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat de betekenis is van ‘money mindset’. Als ik het woordje mindset in het woordenboek opzoek kom ik op: 1) denkrichting, 2) obsessie. Uitgaande van de eerste definitie dan zou money mindset dus ‘jouw denkrichting met betrekking tot geld’ zijn. Beter gezegd: de manier waarop jij naar geld kijkt en hoe je op basis van deze mindset omgaat met geld. 

Ben je zuinig op je geld en denk je goed na waar je het aan uit geeft, of ben je een big spender en geef je het juist veel te makkelijk en snel uit? Voelt het alsof je altijd geld tekort hebt? Of is geld simpelweg alleen een middel om dichterbij je doelen te komen? 

Als je je laat belemmeren door je gedachtes over geld, dan zou je dit kunnen zien als een negatieve money mindset. Mensen met een positieve money mindset zien geld over het algemeen niet als een belemmering, maar als een middel om hun dromen waar te kunnen maken.

Hoe is jouw money mindset ontstaan?

Je money mindset wordt veelal gevormd door het verleden. Hoe spraken jouw ouders over geld? Of vrienden of andere belangrijke personen uit jouw omgeving? Ook heeft dit veel invloed op hoe je nu met geld omgaat. Omdat er vroeger minder open over geld werd gepraat, heerst er tegenwoordig nog steeds bij veel mensen een taboe op geld. En het wordt tijd dat die taboe doorbroken wordt, want je kunt je money mindset namelijk beïnvloeden of zelfs doorbreken.

Tips voor een positieve money mindset

Jouw mindset en gedrag veranderen gebeurt helaas niet in één dag. Uit onderzoek is gebleken dat het gemiddeld 66 dagen duurt voordat jij jezelf een nieuwe gewoonte hebt aangeleerd en hier ook echt naar handelt. Met de tips die ik je vandaag in deze blogpost geef kun je voor jezelf een stappenplan maken om jouw mindset én gedrag te veranderen van een negatieve naar een positieve money mindset.

Jouw money mindset beïnvloedt de manier waarop jij met geld omgaat, hoe jij geld ziet en ook wat voor beslissingen je daardoor neemt als het om geld gaat. Zo kun je bijvoorbeeld een bepaalde investering niet doen, terwijl deze je op de lange termijn wél veel meer zou kunnen opleveren.

Hoe is jouw money mindset nu?

Word je bewust van jouw money mindset. Kijk een kritisch naar hoe jij omgaat met geld. Hoe kijk jij ertegenaan? Waar wordt je door gevormd? Om je gedachten over geld te kunnen veranderen, moet je natuurlijk eerst op de hoogte zijn van wat die op dit moment zijn en waar deze opvattingen vandaan komen. Sta dus eens bewust stil bij jouw money mindset.

Opdracht: maak voor jezelf twee rijtjes met gedachten over geld: links schrijf je al je belemmerende gedachten, rechts schrijf je positieve gedachten. Welk rijtje is langer? Welke overtuigingen zou je willen veranderen? Op deze manier weet jij aan welke overtuigingen je zult moeten werken. Spreek ook eens met vrienden over hun money mindset, hoe zij op dat gebied zijn opgevoed en kijk wat je daarvan kunt leren.

Bepaal hoe jij wél over geld wil denken. Stel jezelf bijvoorbeeld de vraag: hoe wil ik dat mijn leven eruitziet? En welke rol speelt geld in dat leven? Door tevreden te zijn met wat je nu hebt, maar wel de stappen durft te nemen om jouw leven te verbeteren zal je veel gelukkiger zijn met de situatie hoe deze nu is.

Maak je financiën inzichtelijk voor jezelf

Ondernemer of niet, zorg ervoor dat je je financiën overzichtelijk hebt. Heb je het gevoel dat je altijd geld tekort komt, maar weet je eigenlijk niet waar al je geld naartoe gaat? Dan is het tijd om dit eens inzichtelijk te maken voor jezelf. Zo kun je goed zien waar jou geld naartoe gaat en waar je eventueel ook best iets minder aan zou kunnen uitgeven. Het kan heel confronterend zijn, maar als je erachter komt dat jouw geld stiekem toch opgaat aan ‘even een koffietje halen buiten de deur’, of ‘ik heb geen zin om te koken’ afhaalmaaltijden (zoals ik), dan weet je in ieder geval wel waar het aan ligt als je aan het einde van de maand ineens geen geld meer op je rekening hebt staan.

Houd je geld eens wat meer op zak en je creëert gelijk een gevoel van meer overvloed en zekerheid om ergens op terug te vallen. Bijvoorbeeld voor je pensioen of voor onverwachte tegenslagen in je business.

Dankbaarheid

Als je me dit twee jaar terug zou vertellen, zou ik dit maar zweverig gedoe vinden. Dankbaar zijn, het is zó belangrijk en het helpt echt. Het is soms zo makkelijk om te zien wat je niet hebt, dat je niet meer denkt aan wat je wél hebt. Sta eens stil bij wat je allemaal hebt: een dak boven je hoofd, eten, een warm huis, een partner/kinderen/huisdieren/vrienden/familie, een fiets of een auto of misschien zelfs allebei, een baan, een hobby waar je plezier aan beleeft. Een positieve money mindset ligt in het verlengde van een positieve mindset. Je moet niet denken dat je positief kunt worden over geld, als je over veel andere dingen in je leven heel negatief bent.

Creëer een intentie

Een intentie creëren, wat wil dat zeggen? In feite heeft het wel iets van een goed voornemen of een doel. Het is een intentie om iets te doen. In dit geval gaat het dan om de intentie om je perspectief te veranderen, de gewoonte van je zorgen maken over geld af te schudden en ruimte te maken voor overvloed in je leven. Kortom, je creëert de intentie voor een positieve money mindset.

Je kunt die intentie benadrukken door middel van positieve affirmaties. Dat zijn dingen die je de hele dag tegen jezelf zegt, om de intentie te versterken of deze in ieder geval helder voor de geest te houden. Enkele voorbeelden van positieve affirmaties zijn:

  • Met een zuiver hart kan je alles bereiken.
  • Ik geef het beste van mezelf in alles wat ik doe.
  • Ik zorg goed voor mijzelf.
  • Ik ga vandaag alleen maar op in positieve gedachten, situaties en mensen.
  • Ik heb alle kwaliteiten in mij om mijn dromen waar te maken.
  • Ik geef elk jaar meer geld uit en ik hou meer geld over.
  • Ik mag fouten maken, daar leer ik van.

Op internet kun je veel lijstjes vinden van positieve affirmaties, onderverdeeld in onderwerpen als liefde, carriere, geluk, gezondheid, geld en veel meer. Handig voor als je moeite hebt met affirmaties bedenken die jou aanspreken.

Vergelijk jezelf niet met anderen

We vergelijken onszelf vaak met anderen, soms bewust, soms onbewust. Zijn we ‘verder’ dan die ander, of is die ander juist verder? Wat het antwoord op die vraag ook is: het helpt je niet. Je bent namelijk bezig met óf jezelf naar beneden te halen, of een ander. Stop met jezelf met anderen te vergelijken.

De vergelijking is immers nooit eerlijk. Je vergelijkt jouw volledige leven met wat je ziet van een ander. En je bent niet bezig met je eigen leven mooier maken. Richt je in plaats daarvan liever op haalbare doelen voor jezelf en leg jezelf hooguit langs je eigen meetlat. Hoe ver ben je met het behalen van je doelen? Beloon jezelf voor elk succes en pas je doelen aan als je ze bereikt.

Ontwikkel jezelf

Je money mindset aanpassen lukt niet zonder er kennis over op te doen. Lees erover, luister een podcast, bekijk een YouTube video of documentaire op Netflix, of volg een cursus (klik hier). Investeer in de ontwikkeling van een nieuwe, positievere money mindset en vind uit wat werkt voor jou. 

Leer daarnaast nieuwe manieren om met geld om te gaan. Dus niet alleen: ‘hoe kijk ik naar geld’, maar ook ‘wat doe ik ermee’? Zijn er misschien ook manieren om extra geld te verdienen, zodat je nog meer zekerheid kan creëren rondom jouw eigen financiële situatie? Zodat je het je wél kunt permitteren om dat koffietje buiten de deur te halen, één of meerdere keren per week eten te bestellen of op vakantie te gaan? Er is niks mis met groot dromen en geld in te zetten om ervoor te zorgen dat die dromen uitkomen.

Mijn eigen money mindset

Bij mij persoonlijk was er vroeger altijd voldoende geld om van te leven, maar mijn ouders werkten allebei erg hard. Zelf ben ik, zoals je wellicht hier hebt kunnen lezen, altijd bezig geweest met het verdienen van geld. Toch heb ik altijd een best negatieve money mindset gehad. Ik spaarde veel, deed weinig leuke dingen en had het idee dat als je rijk wilt worden je vooral heel veel en hard moet werken en heel weinig moet uitgeven. Nooit heb ik nagedacht over de mogelijkheid dat geld ook voor jou kan werken, iets wat je natuurlijk ook helemaal niet leert op school. Door het lezen van boeken als ‘The Science of Getting Rich’ en ‘Rijke pa, arme pa’ ben ik heel anders gaan denken over het verdienen van geld en hoe veel er eigenlijk mogelijk is. Deze boeken hebben een hele positieve invloed gehad op mijn money mindset.

Ook documentaires van bijvoorbeeld Tony Robbins (te zien op Netflix) inspireren mij en hebben mij anders naar geld laten kijken. Het is een proces, en ik ben er nog lang niet, maar ik denk wel dat ik mijzelf op een positieve manier aan het ontwikkelen ben. Tegenwoordig denk ik veel meer in mogelijkheden, veel minder in problemen en beperkingen en denk ik altijd maar zo: er wordt dagelijks zó veel geld uitgegeven. Je kunt mij niet wijs maken dat daar niet een klein percentage (groter dan nu natuurlijk) voor mij van kan zijn.

Ga aan de slag met jouw money mindset

Hoe ga jij om met geld? Heb je altijd geld te kort of kun je juist heel goed omgaan met geld? Ik vind het leuk als je het mij laat weten in de comments. Wil jij aan de slag met jouw money mindset of jouw eigen onderneming? Op 30 september start de cursus ‘Side Hustle’ (klik hier) en op 7 oktober start de cursus ‘Hoe start ik een webshop?’ (klik hier). Beide cursussen zijn online, op eigen tempo te volgen met leuke opdrachten én persoonlijke 1-op-1 coaching. Het is mogelijk om de cursus in delen te betalen. Ik help je graag met jouw eigen ontwikkeling en/of het opstarten van jouw eigen bedrijf!

Ook houd ik in Oktober een ‘Money Challenge’. Deze challenge is gratis en tijdens deze 30 dagen durende challenge krijg je elke dag informatie, tips & opdrachten over (meer) geld verdienen, geld besparen, schulden aflossen, solliciteren en veel meer. Doe je mee? Je kunt je hier inschrijven. Al meer dan 100 mensen hebben zich aangemeld.

No Comments

    Leave a Reply