fbpx
Boeken

Boekreview: De 7 spirituele wetten van succes

Spiritualiteit, een begrip wat gevoelsmatig tot kort geleden erg ver van mij vandaan lag. Wat is spiritualiteit? Ik vroeg aan mijn volgers op Facebook en Instagram om tips voor spirituele boeken, en heb er daarna een aantal gekocht. Het eerste spirituele boek dat ik las: ‘De 7 spirituele wetten van succes‘ van Deepak Chopra. Nu ben je vast benieuwd wat ik ervan vond. Dat lees je in deze boekreview.

Ik heb dus meerdere spirituele boeken besteld, en ben in dit boek begonnen omdat het een compact boek is en toen ik er doorheen bladerde het erg toegankelijk leek te zijn. Na het lezen kan ik het bevestigen: dit is zeker een toegankelijk boek. Een goed spiritueel boek als je nog niet erg bekend bent met spiritualiteit en hoe je dit kunt toepassen in het leven. Zelfs als je niet erg dol op lezen bent is dit boek goed te doen, want het boek heeft slechts 131 pagina’s. Ik las het in twee avonden uit.

Wat is spiritualiteit? Ik vroeg het op mijn Instagram stories en kreeg toch best uiteenlopende antwoorden. Als ik ‘spiritualiteit’ op Google op zoek krijg ik als eerste zoekresultaat het volgende: ‘Spiritualiteit heeft in de breedste zin te maken met zaken die de geest (Latijn spiritus) betreffen. Het woord wordt op vele manieren gebruikt en kan te maken hebben met religie of bovennatuurlijke krachten, maar de nadruk ligt op de persoonlijke innerlijke ervaring.‘ En als ik dit zo lees is het eerste wat ik denk: hier ben ik allang mee bezig.

Met deze titel kun je het verwachten, het boek bestaat uit zeven hoofdstukken met ieder een van de zeven spirituele wetten omschreven. Ieder hoofdstuk begint met een uitgebreide uitleg over de spirituele wet inclusief hoe je het kunt toepassen in jouw leven en eindigt met een korte samenvatting en zet de regels van het toepassen uiteindelijk op een rijtje. Zo weet je goed wat de spirituele wet inhoud en wat ervoor nodig is om ernaar te kunnen gaan leven.

De opbouw van het boek is erg fijn, omdat de eerste wet ook een soort van de eerste stap is in spiritualiteit en je met iedere opvolgende wet een stapje verder gaat. De zeven wetten van spiritualiteit zijn als volgt:

  1. De wet van pure potentialiteit
  2. De wet van het geven
  3. De wet van het ‘karma’, ofwel oorzaak en gevolg
  4. De wet van de minste weerstand
  5. De wet van intentie en wens
  6. De wet van het afstand nemen
  7. De wet van het ‘dharma’, ofwel het doel in het leven

De wet van pure potentialiteit is gebaseerd op het feit dat we, in onze essentiële staat, puur bewustzijn zijn. Zuiver bewustzijn is pure potentialiteit; het is het veld van alle mogelijkheden en oneindige creativiteit. De wet van het geven gaat over de circulatie van geven en nemen, waar elke relatie op gebaseerd is. Hoe meer je geeft, hoe meer je zult ontvangen, want dan zorg je ervoor dat de overdaad van het universum in je leven blijft circuleren. Wat ik mooi vond aan dit hoofdstuk is dat de intentie altijd de gever en ontvanger gelukkig moet maken, want geluk houdt het leven in stand en zorgt daardoor voor groei. Als je het gevoel hebt dat je door iets te geven iets bent kwijt geraakt, was het geen ware gift en zal het geen groei veroorzaken. Zolang je geeft, zul je ontvangen.

De wet van het karma gaat over oorzaak en gevolg. Elke actie is een kracht, en de reactie keert met dezelfde kracht naar ons terug. Karma brengt het bewust maken van keuzen met zich mee. Ook wordt er gesproken over drie mogelijkheden om je karmatische schuld mee te betalen. Het vierde hoofdstuk gaat over de wet van de minste weerstand. Deze wet is gebaseerd op het feit dat de intelligentie van de natuur moeiteloos en met onbekommerde overgave functioneert. En dat kun jij ook. Het is het principe van harmonie en liefde. Hoofdstuk vijf gaat over de wet van intentie en wens. Intentie en wens in het veld van pure potentialiteit hebben een oneindig organisatievermogen. En als je een intentie brengt in de vruchtbare grond van de pure potentialiteit, zet je dat oneindige organisatievermogen voor je aan het werk.

Een goede tip en direct een brug naar een volgend hoofdstuk vond ik ‘neem afstand van je gehechtheid aan het resultaat’. Het betekent dat je moet genieten van elk moment van je reis, ook al weet je niet hoe het afloopt. Hier wordt dieper op in gegaan in hoofdstuk zes, de wet van het afstand nemen, waarin wordt uitgelegd dat je je gehechtheid moet loslaten. Gehechtheid is gebaseerd op angst en onzekerheid, en de behoefte aan zekerheid is gebaseerd op een gebrek aan kennis van het ware Ik. De zoektocht naar zekerheid is een illusie. Onzekerheid is de vruchtbare grond van pure creativiteit en vrijheid. Zonder onzekerheid en het onbekende is het leven slechts de banale herhaling van versleten herinneringen. Geef je gehechtheid aan het bekende op, stap het onbekende in, en je zult het veld van alle mogelijkheden instappen. Dit hele hoofdstuk was voor mijzelf het meest interessant en relevant, aangezien ik zelf, ondanks dat ik ondernemer ben, vaak zoek naar zekerheid en te veel gefocust ben op een bepaald doel.

Het boek eindigt met het zevende en laatste hoofdstuk: de wet van dharma, wat staat voor het ‘doel van het leven’. Volgens deze wet heb je een uniek talent en een unieke manier om het te uiten. In dit hoofdstuk wordt gefocust op de vraag ‘hoe kan ik helpen?’. Als je het vermogen van je unieke talent te gebruiken wordt gecombineerd met het dienen van de mensheid, benut je de wet van het dharma ten volle.

Leuke opdracht uit het boek: als geld geen rol speelde en je alle tijd en geld van de wereld had, wat zou je dan doen? Als je dan nog steeds zou doen wat je nu doet ben je in je dharma, want dan heb je een passie voor wat je doet.

Toch vond ik het boek misschien iets te basic, of misschien ben ik gewoon al meer met spiritualiteit bezig dan ik bewust van was. Ik denk dat het komt doordat ik zeker overeenkomsten zie met boeken als ‘Think and Grow Rich‘ en ‘The Science of Getting Rich‘, waar ik eerder boekreviews over schreef. De insteek van dit boek is anders, omdat het echt gericht is op spiritualiteit en niet per se op rijkdom vergaren zoals de bovenstaande boeken wel zijn. Maar als ik echt ga kijken naar de inhoud van de boeken zijn er veel overeenkomsten.

Je kunt dit boek bestellen door te klikken op deze link. Het boek kost €14,99 en als je een bestelling plaatst via deze link dan help je mij ook een beetje. Ik ben namelijk affiliate partner bij Bol.com, wat betekent dat als je op die link klikt er een code in is verwerkt die verwijst naar mij, waardoor Bol weet dat je via mij op de website terecht bent gekomen. Voor die promotie krijg ik een klein percentage van jouw bestelling, en dat zorgt er weer voor dat ik deze website kan hosten en af en toe een winactiee kan organiseren met de opbrengst. Het kost voor jou niets extra, het maakt niet uit welk artikel je bestelt, als het maar via ‘mijn’ link is en het betekent voor mij een heleboel. Mocht je iets via mijn link bestellen: bedankt. Het wordt enorm gewaardeerd. Vond je dit een leuk artikel? Heb je dit boek gelezen of heb je een boekentip voor mij? Laat het weten in een reactie onder dit bericht. Bedankt voor het lezen!

No Comments

    Leave a Reply