fbpx
Ondernemen

Doelen stellen voor het nieuwe jaar

Zowel persoonlijk als zakelijk ben ik al een tijdje bezig met mij doelen stellen en plannen voor aankomend jaar. Maar dat doe ik niet zonder een terugblik op afgelopen jaar. Want damn, wat een jaar was dit! Ondanks dat het voor mij niet het beste jaar was, zowel zakelijk als privé, kijk ik toch heel positief terug op afgelopen jaar. Ik heb veel mee mogen maken, Mia ontwikkelt zich ontzettend goed, veel gelezen en veel geleerd. Nu ervoor zorgen dat ik helemaal klaar ben voor 2021, een mooi nieuw jaar!

Waarom moet je doelen stellen?

Je stelt een doel, omdat je een bepaald verlangen hebt. Je wilt bijvoorbeeld graag je bedrijf naar een hoger niveau tillen. Door specifiek doelen te stellen, zorg je voor focus en motivatie. Daarbij ondersteunen ze je visie. Je weet dus precies waar je het voor doet.

Stap 1: Evalueer afgelopen jaar

Of je nu op persoonlijk niveau doelen wilt stellen of voor je bedrijf, evalueren is altijd goed. Had je doelen gesteld voor dit jaar? Schrijf dan letterlijk op wat de uitkomsten van je doelen zijn. Positief of negatief. Heb je dit jaar je omzettarget gehaald of heb je die online cursus gelanceerd? Ben je dit jaar begonnen met je bedrijf? Ook dan is het een aanrader om te gaan evalueren. Wat heeft dit afgelopen jaar jou gebracht?

Stap 2: Word bewust van de punten waar je aan moet/wilt werken

Nu je het jaar hebt geëvalueerd en alles op een rij hebt gezet, kun je de doelen eruit pakken die minder goed zijn gegaan. Kijk vooral naar doelen die niet goed gingen. Bedenk of je hier komend jaar aan wilt gaan werken. Kost het veel energie? Vind je de taak nog leuk? Is het van belang voor je bedrijf? Zitten er zaken tussen die jou veel energie kosten en niets toevoegen? Schrap deze dan. Zijn er zaken die jijzelf niet goed kunt (let’s face it, we kunnen niet overal in uitblinken), besteedt deze dan uit (indien mogelijk). 

Stap 3: Maak je doelen SMART

Als je het werkboek ‘Van Droom naar Doel’ hebt dan weet je wat ik bedoel. SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Als je doelstellingen met deze criteria opstelt, worden ze duidelijk en concreet. Bij een samenwerking is dan voor iedereen helder waar je naartoe werkt. En wanneer je zelfstandig aan de slag gaat, houden SMART doelen je scherp.

Zijn je eerder gestelde doelen SMART opgesteld? Dan wordt evaluatie makkelijk! Niet gedaan? Geen probleem, zorg ervoor dat je je doelen voor 2021 wel SMART opstelt. Een korte uitleg van SMART doelstellingen:

Specifiek -> wat wil je bereiken;
Meetbaar -> het resultaat moet zichtbaar zijn;
Acceptabel of aanvaardbaar -> is het doel makkelijk vol te houden?
Realistisch -> is het doel haalbaar binnen het vooraf bepaalde tijdvak?
Tijdgebonden -> wanneer wil je het doel behaald hebben?

Omzetdoelen lenen zich hier heel goed voor, maar ook bijvoorbeeld persoonlijke doelen of social media doelstellingen, eigenlijk alle doelen kun je SMART maken.

Stap 4: Maak een stappenplan van jouw doel

Zo, je doelen staan nu echt vast! Bekijk nu wat er nodig is om die doelen te behalen. Splits je doelen op in kleinere stappen. Schrijf stap voor stap uit wat je moet doen om dichterbij het doel te komen. Zo maak je een doel realistisch en haalbaar, en kun je tijdig bijsturen als dit nodig is. Bovendien kun je op deze manier iedere keer een stapje afstrepen. Dat zorgt voor een voldaan gevoel en motivatie.

Stap 5: Ga aan de slag.

Je hebt nu jouw doelen opgeschreven en uitgewerkt tot een concreet stappenplan. Nu moet je het gaan doen! Vind je het toch nog lastig? Dan raad ik je aan om het werkboek ‘Van Droom naar Doel’ aan te schaffen. Ook komt binnenkort het werkboek ‘Business plan‘ uit, welke je kunt pre-orderen. Of ga aan de slag met de fysieke planners van Essentialiving, welke sinds deze week verkocht worden in de webshop. Hiervan zijn twee varianten, het ‘Focus Book‘ en het ‘Business Focus Book‘. Tot en met 31-12 krijg je 20% korting op de planners van Essentialiving met de kortingscode ‘focusbook20’.

Ben jij ready to rock 2021? Laat me weten in een reactie onder deze blogpost hoe jij je voorbereid en ervoor gaat zorgen dat 2021 een knallend en super succesvol jaar gaat worden.

2 Comments

 • Jeroen
  27 december 2020 at 13:43

  Hi nancy,
  Bedankt voor de iets wat theoretische methode om te groeien met je onderneming. Want je vergeet het meest essentiële onderwerp voor succes, namelijk het betrekken van mensen om je heen voor feedback en belangrijker nog het toetsen van je ideeën. Zelf kun je enthousiast zijn en daardoor makkelijk voorbij gaan aan de vraag wat je doelgroep zoekt, bereikbaar word etc. Zonder de kijk van andere op jou ideeën en haalbaarheid sta je zo buiten spel of loop je voorbij aan het succes wat het zou kunnen zijn. Dus mijn tip aan jou, presenteer jou ideeën aan bekende en vraag om een eerlijk en kritisch feedback.
  Ik wens je een fantastisch 2021 toe met je ondernemingsplannen en alle goeds.
  Groeten, Jeroen de Jong

  Reply
  • Nancy
   27 december 2020 at 18:12

   Hi Jeroen,
   Wat een leuke reactie op mijn blogpost. Dit is inderdaad ook erg belangrijk om te doen, bedankt voor de toevoeging.
   Liefs,
   Nancy

   Reply

Leave a Reply