fbpx
Momlife / Ondernemen

Lockdown, een bedrijf & een kind

Het is misschien geen nieuws meer, maar we zijn er weer mooi klaar mee, met die lockdown. Niemand zat er op te wachten en ik had zelf inmiddels toch wel een beetje hoop dat het weer de goede kant op zou gaan. Ik hoopte bijvoorbeeld rond deze tijd toch wel weer een avondje naar Loetje te kunnen gaan, mijn grootste gemis (luxe probleem). Voorlopig zit dat er nog niet in. Ik ben veel binnen, heb veel werk te doen en er rent hier een vijfjarige druktemaker in het rond. Hoe deel ik mijn dagen in en hoe blijf ook jij productief? Je leest het in deze blogpost.

Hoe zien mijn dagen eruit?

Normaal begint mijn dag rond half 8 in de ochtend. Mia moet om half 9 naar school, dan ga ik sporten en/of maak ik me klaar voor de dag en ga ik beginnen. Nu met de lockdown is dat een ander verhaal. Nu heb ik rond een uurtje of half 8 een kind rond rennen. En dat helpt niet echt bij het focussen op mijn werk..

Dus nu ziet mijn dag er toch iets anders uit. Ik begin de dag iets later. Mia pakt als ze wakker wordt zelf de ipad of gaat spelen en zet de tv aan. En ze pakt een lekker fruitje. Hierdoor kan ik iets langer slapen. Mijn dag begint rond een uurtje of tien, ik ga ontbijten gezellig met Mia en daarna start ik mijn laptop. Ik check mijn berichten en emails, doe wat werk en maak me rond een uurtje of 12 pas klaar voor de dag.

In de middag doe ik iets leuks met Mia of doen we dingen als boodschappen, schoonmaken of een stukje wandelen. Anders zitten we wel echt de hele dag binnen. Ik vind dat niet eens zo erg maar en frisse neus halen is gezond en anders raakt Mia ook haar energie niet kwijt. Voor haar is het vervelend om de hele dag binnen te zitten. Dus in de middag gaan we lekker op pad samen. Vervolgens gaan we eten, dan gaat Mia in bad (of eerst in bad en dan eten, kan ook), doe ik andere taken in het huishouden en zodra Mia slaapt, rond een uurtje of 8, ga ik weer aan het werk. De laatste dagen heb ik gewerkt van acht uur in de avond tot vier uur in de nacht. Dat is. een volledige, acht-urige werkdag, alleen dan ‘s nachts.

Ik weet niet of ik het andere mensen moet aanraden, en ik weet ook niet hoelang ik dit blijf doen, maar zo zien mijn dagen er nu uit. Zo heb ik tijd voor Mia, het huishouden én werk ik alsnog tien of elf uur per dag. Want ik heb het echt enorm druk, zowel met klanten als met mijn 2021 plannen en de nieuwe cursussen die komen.

Tips om thuis te werken tijdens de lockdown (met kids)

Tip 1: Maak bewust tijd voor andere dingen dan werk. Een ononderbroken werkdag met je kinderen wordt lastig. Breek de dag in stukken en de tijd tussendoor kun je besteden om huishoudelijk taken te doen of om even met je kinderen te spelen. Alternatief, voor het geval dát: ga samen werken. Zet je kind naast je aan je bureau met iets lekkers of een kleurplaat.

Tip 2: Ik geef Mia elke dag de ruimte om een troep van haar kamer te maken hoe ze wilt, op voorwaarde dat de rest van het huis netjes blijft. Liever veel troep op één plek, dan overal een klein beetje. Aan het eind van de dag ben ik dan wel even bezig met haar kamer opruimen, maar de rest van het huis is dan (meestal) nog best oké. Het is voor haar ook fijn als ik niet de hele dag vraag of ze rustig en netjes wil doen. Leef je uit en aan het eind van de dag ruimen we het samen op.

Tip 3: Maak een goede planning. Een goede plannen met een concreet stappenplan is essentieel bij productief en efficiënt werken. Als je niet goed weet wat je precies moet doen verspil je veel tijd aan nutteloze bezigheden. Aan het eind van de dag heb je dan niet al je taken af of heb je minder gedaan dan je had gehoopt. Hulp nodig bij plannen? Klik hier voor het werkboek ‘Van Droom naar Doel’ en klik hier voor de planners van Essentialiving. Dit zijn methodes waar ik mee werk.

Tip 4: Houd werk en privé gescheiden. Het is een grote valkuil van thuiswerken: het gevoel dat het werken nooit echt ophoudt. Een goede balans tussen werk en privé moet is juist nu – met alle hectiek rondom de coronacrisis – helemaal van belang. Stem werktijden af die goed overeenkomen met je werk, het gezin en jezelf en: houd je daar aan. Wat nu wel kan: sta een uur eerder op dan je kinderen wakker zijn. Voor mij is dat niet weggelegd maar dan is het nog heerlijk rustig in huis en kun je alle mails wegwerken. Maar: dan ook niet tot laat in de avond doorgaan.

Tip 5: Gebruik tools die helpen bij efficiënt werken. Niet alleen een papieren planner en het werken met notitieboekjes zorgen ervoor dat je efficiënt kunt werken. Er zijn honderden apps die hier ook bij helpen. Denk aan Asana, Trello, Moneybird, een uren registratie app, CRM apps, Lastpass, Slack, Skype en meer. Overal is wel een tool voor wat werk eenvoudiger kan maken, er kan meer geautomatiseerd worden dan je denkt.

Tip 6: Voorkom eenzaamheid, ga facetimen. Ik facetime regelmatig met meiden die net als ik alleen thuis werken. We babbelen gezellig over zowel werk als privé zaken en werken tussendoor gewoon lekker aan ons bedrijf. Soms sparren we over idee’tjes en helpen we elkaar. Een leuke manier om eenzaamheid te voorkomen tijdens het thuiswerken in de lockdown.

Tip 7: Maak het gezellig thuis. Als je veel meer thuis bent dan normaal is het belangrijk dat jouw thuis een plek is waar je je fijn voelt. Zelf heb ik redelijk aan het begin van de corona periode veel veranderd in mijn huis. Ik vind mijn huis echt een fijne plek, ik werk boven op mijn kantoor welke ik efficient én gezellig ingedeeld en een boek lezen doe ik bijvoorbeeld op de bank. Ik heb kaarsjes gekocht die voor wat gezelligheid zorgen en waxmelts voor een lekkere geur in huis.

Tip 8: Beloon goed gedrag. Voor jouw kind is het in het begin lastig om te begrijpen dat je er wel bent, maar dat je niet steeds aanspreekbaar bent. Wees geduldig, hij of zij moet dit ook nog leren. Beloon goed gedrag, wees een beetje makkelijker met schermtijd als jij moet werken. En stel iets leuks in het vooruitzicht als je niet gestoord wordt.

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt. Voor mij werkt het in ieder geval erg goed. Heb je een tip om efficiënt te kunnen werken tijdens deze winterse lockdown? Hoe blijf jij zelf productief, wat werkt wel en niet voor jou? Laat het me weten in een reactie onder deze blogpost.

No Comments

    Leave a Reply