fbpx
Boeken

Boekreview: Als hij maar gelukkig is

Als hij maar gelukkig is – een boek voor vrouwen die te veel in liefde investeren, geschreven door Robin Norwood. Oftewel: een boek voor Nancy. Dit boek stond al een tijdje op mijn lijstje, maar ik was eerder bezig met ‘Liefdesbang’ en lees niet graag twee boeken over een vergelijkbaar onderwerp tegelijkertijd. Ondanks dat ik ‘Liefdesbang’ nog niet uitgelezen heb, zei iets in mij dat ik met dit boek moest beginnen. So that’s what I did.

Het is verreweg het beste (of voor mij meest relevante) boek omtrent relaties wat ik heb gelezen. Het is een prettig geschreven boek, met een logische opbouw, en ondanks dat het een heftig onderwerp is, leest het makkelijk weg. Ik heb het boek gelezen op een moment dat ik het goed kon gebruiken..

Het boek helpt je veranderen van een vrouw die een ander dermate lief heeft dat het haar pijn doet, in een vrouw die genoeg van zichzelf houdt om die pijn een halt toe te roepen. Schrijfster Robin Norwood heeft jarenlange ervaring als therapeut voor relatieverslaafde vrouwen en heeft jarenlang onderzoek gedaan voor ze dit boek schreef. Het hele fenomeen ‘te veel lief hebben’ voelt voor mij dusdanig herkenbaar dat ik eigenlijk vanaf het moment dat ik begon met lezen bijna niet kon stoppen.

Misschien heb je mijn blogs al vaker gelezen, of volg je mij al langer op Instagram, dan weet je dat ik een lastig relatie heb gehad. Ik ben hier best open over. Ik ben mentaal en fysiek mishandeld en heb ik tot de dag van vandaag best veel last van. Ook uit de relatie blijven wanneer hij weer contact zoekt is een lastige opgave. Buitenstaanders vinden het soms lastig te begrijpen, en als ik het relativeer kan ik dat goed begrijpen – dat zij het niet begrijpen, maar de relatie en alles erom heen voelt als een ware verslaving. En dat is wat in dit boek ook bevestigd wordt. Vrouwen die te veel lief hebben zijn als het ware relatie verslaafd.

Ik heb in het verleden en eigenlijk tot de dag van vandaag de fout vaak bij mijzelf gezocht. In dit boek lees je onder andere welke invloed je jeugd, thuissituatie en de mensen om je heen hebben op relaties als je volwassen bent. Hier kwamen veel bekende punten naar voren, al was ik soms ook verrast. Zo blijkt het bijvoorbeeld vaak dat dochters van alcoholici vrouwen worden die te veel lief hebben. Mijn vader heeft een alcohol probleem. Ik ben niet bewust geweest van de invloed en vele overeenkomsten op dit gebied.

Het boek liet mij in zien dat het probleem een oorzaak heeft die je jezelf niet te veel kwalijk moet nemen. Het is belangrijk om het probleem te erkennen en er mee aan de slag te gaan zonder jezelf overal de schuld van te geven. In ‘Als hij maar gelukkig is‘ werden veel voorbeelden gegeven waarin ik me soms helemaal, soms in delen kon vinden. De vele voorbeelden hebben als voordeel dat je duidelijk ziet wat er bedoeld wordt. Als er in een boek alleen maar theorie te vinden is gaat het al vaak om je eigen interpretatie, maar door alle voorbeelden kun je goed begrijpen wat er bedoeld wordt.

Het boek behandelt waar het pobleem vandaan komt, wat het probleem is en uiteindelijk komt er een stappenplan hoe je het probleem, jouw relatieverslaving, kunt oplossen. Het is (helaas) niet het geval dat je het boek uit leest en al je problemen zijn opgelost. Het is een flink proces wat jaren in beslag neemt en je moet de rest van je leven waken dat je er niet in terugvalt.

De weg naar herstel ziet er als volgt uit:

 1. Zoek hulp
 2. Geef je eigen herstel de hoogste prioriteit in je leven
 3. Zoek een hulpgroep van lotgenoten die je begrijpen
 4. Ontwikkel je spiritualiteit door dagelijkse oefening
 5. Stop ermee hem te dirigeren en te controleren
 6. Leer niet in spelletjes verstrikt te raken
 7. Zie je eigen problemen en tekortkomingen moedig onder ogen
 8. Werk aan die dingen die verder ontwikkeld moeten worden
 9. Word op jezelf gericht
 10. Deel je ervaringen en datgene wat je geleerd hebt met anderen

Iedere stap is duidelijk omschreven en toegelicht, en iedere stap is even belangrijk. Een stap missen betekent dat je niet zult herstellen. Zelf ben ik, onbewust van dit boek, halverwege dit proces. Ik sta achter dit boek en ben me bewust van wat er bedoeld wordt en hoe ik hiermee aan de slag kan. Ik heb het boek aanbevolen bij vriendinnen waarvan ik denk dat zij er baat bij hebben, mijn coach en mijn moeder, en ik hoop dat zij het willen lezen.

Ik vind het dus echt een aanrader, ook voor mensen die zich minder kunnen vinden in relatieverslaving. Het is een enorm leerzaam boek wat je veel vernieuwende inzichten geeft. Ik vind het boek dusdanig goed dat ik er nog een ga bestellen en het binnenkort weg ga geven bij een win actie. Mocht je het willen bestellen, doe dan dan even via deze link. Dat is een affiliate linkje waardoor ik een klein percentage van jouw bestelling krijg. Ook als je iets anders besteld. Het gaat er alleen om dat je via ‘mijn’ link naar Bol toe gaat. Ik vind het super lief als je dat wilt doen, mocht je toch al gaan bestellen. Bedankt voor het lezen.

No Comments

  Leave a Reply