fbpx
Ondernemen / Persoonlijk

Hoe ik begon met ondernemen..

De titel verraadt het onderwerp van deze blog al, namelijk hoe ik begon met ondernemen. Ik krijg er vaak vragen over én spreek dan vaak mensen die zeggen te willen ondernemen maar het niet doen, of dit is een probleem, of dat kan niet (of ze willen het dus gewoon niet écht). In deze blogpost schrijf ik over mijn verhaal.

Op de foto zie je Mia toen ze klein was en ik net begonnen was met ondernemen.

Geboren verkoper

Als klein meisje was ik al veel met geld bezig. Mijn vader zei dat ik accountant zou moeten worden en dat ik sowieso iets met geld zou gaan doen. Hij had wel een beetje gelijk, alleen vind ik mezelf meer een geboren handelaar. Ik stond al op jonge leeftijd op de lokale rommelmarkt en bedacht altijd manieren om geld te verdienen. Bessen plukken, wassen en vervolgens langs de deuren verkopen bijvoorbeeld, of ik deed een ‘heitje voor een karweitje’. En op de manege kreeg ik van een meneer een euro als ik een dag op zijn paard lette terwijl die op het weiland stond. Ik hield echt van geld, zowel uitgeven als sparen.

Mijn eerste duizend euro

Op mijn dertiende kocht ik met al mijn spaargeld (300 euro, om precies te zijn) een doos (neppe) Bjorn Borg boxers. Die waren toen helemaal hip. Zeker als je zo’n randje boven je broek had van je onderbroek, dan hoorde je er helemaal bij. Ik gebruikte destijds geen social media, dat was er nog niet echt, maar mond-tot-mond verkocht ik alles binnen een dag en had ik 1000 euro verdiend.

Dat is met de jaren niet veel veranderd, nog steeds ben ik er veel mee bezig. Meer verdienen (met minder moeite), een gat in de markt zien en daarop inspelen, sparen, besparen, beleggen, investeren; ik vind het allemaal rete-interessant.

Mijn eigen bedrijf

Toch was ‘een bedrijf’ beginnen een grote stap. Het ondernemen heb ik totaal niet vanuit huis mee gekregen. Voor mijn gevoel was een eigen bedrijf heel moeilijk, en geld verdienen als bedrijf al helemaal. Tot ik een tijdje bij een bedrijf werkte met 21 webshops. Ik leerde alles, het hele proces, en het was eigenlijk makkelijker dan ik dacht. Sterker nog; dat kon ik ook.

Zo gezegd, zo gedaan. In Maart 2016 startte ik mijn bedrijf. Ik was net moeder geworden en ook net alleenstaand, een lekker makkelijk moment om te beginnen dus (not). Maar ik was super gemotiveerd en dacht in mogelijkheden, en dat is was telt.

Van parttime ondernemen naar fulltime ondernemen

Tot juli 2019 heb ik mijn bedrijf naast een fulltime baan en deeltijd studie opgebouwd en ontwikkeld. Eerst alleen met de verkoop van producten, zo naaide ik zelf babykleding en startte mijn eigen lijn nepwimpers, later kwamen daar diensten bij (copywriting en webdevelopment, daarna meer marketing). Uiteindelijk heeft dit zich voldoende ontwikkeld om er fulltime voor te kunnen gaan, al bleef dit toch heel spannend. Maar eenmaal de stap gemaakt heb ik hier geen seconde spijt van gehad.

Belemmerende gedachten en mentale blokkades

We leven hier in Nederland in een maatschappij waarin veel mensen belemmerende gedachten en mentale blokkades hebben. We zijn gewend te denken in beperkingen en problemen, en veel te weinig in mogelijkheden. Vroeger dacht ik namelijk dat een salaris van 2000 euro zo ongeveer een einddoel was, dan heb je het echt goed voor elkaar. Natuurlijk is dat een prima inkomen, maar dat is echt niet alles wat mogelijk is.

Vandaag de dag denk ik namelijk: er worden dagelijks miljoenen euro’s uitgegeven, je kunt mij niet wijsmaken dat daar geen percentage, een paar honderd of duizend euro per dag, voor mij van kan zijn. En met die gedachte heb ik mijn plannen voor 2021 opgesteld. Want alles is mogelijk, niet alleen voor mij maar ook voor jou!

No Comments

    Leave a Reply