fbpx
Boeken

10 x Nederlandse Boeken over Geld & Financiële Vrijheid

Oktober staat bij mij in het teken van geld. De hele maand deel ik via mijn website en Social media tips over geld; besparen, sparen, investeren, meer geld verdienen, schulden aflossen en meer, én 25 oktober start de tiendaagse cursus ‘Grip op Geld‘ (meld je snel aan, vol is vol).

Zoals je misschien al wist ben ik een fanatieke lezer, ik lees gemiddeld een boek per week (soms zelfs een per dag). Ik krijg regelmatig de vraag of ik boekentips heb over geld, financiële vrijheid, extra geld verdienen etc. In deze blogpost deel ik tien Nederlandstalige boeken die ik aanraad over geld, het hebben van de juiste ‘money mindset’ en hoe je op een goede manier om kunt gaan met jouw geld.

1. Rijke pa, arme pa, Robert T. Kiyosaki

Dit boek kan echt niet missen in dit rijtje, een echte klassieker en een van de bekendste boeken als je het hebt over geld en money mindset. Ik vind dit een boek dat erg fijn leest en voor iedereen begrijpelijk is. Doordat het geschreven is als een verhaal, het verhaal van de schrijver zelf, begrijp je het sneller en onthoud je het beter. Ook zijn boek Cashflow Kwadrantvind ik een mustread.

2. Miljonair met een gewone baan, Oeds-Jan Postma

Dit boek laat zien dat je geen miljoenen bedrijf hoeft op te richten om financiële vrijheid te bereiken. Door op de juiste manier met jouw geld om te gaan is een financieel zorgeloos leven heel haalbaar. Financieel onafhankelijk worden, dat kan iedereen. Ook als je een modaal inkomen hebt. Alles wat je volgens de selfmade miljonair Oeds-Jan Postma nodig hebt, is de zelfdiscipline om niet na elke commercial naar de winkel te rennen en een handige manier om je vermogen te laten groeien. Het geheim is om bescheiden te leven en tegelijkertijd slim te beleggen. Hoe je dat aanpakt, lees je in dit boek.

3. De weg naar financiële vrijheid, Scott Rieckens

In dit boek maak je kennis met de FIRE-beweging. FIRE betekent: Financial Independence, Retire Early. Onbewust moet ik zeggen dat ik al redelijk op deze manier leefde, zeker toen ik net op mezelf ging wonen en moeder werd. De afgelopen jaren is mijn inkomen gestegen en daarmee ook mijn levenswijze, maar of ik daar nu zo veel gelukkiger van ben geworden? Ik ben dit boek nu aan het lezen en het maakt me heel bewust van dat mijn manier van omgaan met geld best wel weer wat teruggeschroefd en verbetert kan worden. Ik ben erg enthousiast over dit boek.

4. Blondjes beleggen beter, Janneke Willemse

Enige tijd geleden ben ik begonnen met beleggen. Voordat ik hiermee begon, wilde ik natuurlijk goed weten waar ik precies aan begon. Hiervoor las ik onder andere het boek ‘Blondjes beleggen beter’. Ik ben blond, dus dit moest een boek voor mij zijn (haha). In dit boek maak je kennis met beleggen. Ook heeft Janneke een leuke blog over beleggen, waar zij schrijft over haar eigen ervaringen op de beursvloer. Aanrader.

5. Koop je rijk, Myrthe de Groot

Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit boek nog niet heb gelezen, hij ligt wel op mijn stapeltje met boeken wat ik nog moet gaan lezen en heb er enorm positieve verhalen over gehoord. In ‘Koop je rijk’ schrijft schrijfster Myrthe hoe je kunt investeren en vermogen kunt opbouwen in vastgoed en hoe je met weinig geld kunt beginnen. Erg interessant, ik wil dit boek snel gaan lezen.

6. Profit first, Mikchael Michalowicz

In ‘Profit first’ ligt de focus op het winstgevend maken van jouw (startende) onderneming. Dit boek laat zien dat iedere ondernemer vanaf de allereerste dag een financieel succesvol bedrijf kan runnen, door te focussen op winst. Een must voor iedere ambitieuze ondernemer.

7. De 100 euro Startup, Chris Guillebeau

De 100 euro startup is de vertaling van het bekende boek ‘The $100 Startup’ waarin schrijver Chris laat zien hoe je met een minimale investering een bedrijf kunt beginnen en succesvol kunt zijn. In het boek vind je veel voorbeelden van mensen die met 100 euro of minder een eigen bedrijf begonnen, waarmee ze nu 50.000 euro of meer verdienen. Zet je passie om in winst en creëer een onafhankelijker en zinvoller leven.

8. You are a badass at making money, Jen Sincero

Na haar bestseller ‘You are a badass’ kwam Jen Sincero met ‘You are a badass at making money’ en eindelijk is het boek ook verkrijgbaar in het Nederlands. Ik lees niet graag Engels en wachtte al een tijdje op de Nederlandse versie van dit boek. Dit is hét boek dat je nodig hebt als je wel eens naar je bankrekening staart en je afvraagt hoe al het geld dat binnenkomt zo snel weer door je vingers glipt. Op een leuke, spontane manier geschreven, het leest makkelijk weg en erg leerzaam. 

Jen Sincero zegt dat haar money mindset het allergrootste verschil heeft gemaakt: ze dacht altijd dat ze niet met geld om kon gaan, maar dat veranderde allemaal toen ze besloot haar financiële situatie serieus te nemen. Dat deed ze eigenlijk vooral door de manier aan te passen waarop ze over geld dacht en geloof het of niet, zo kon ze haar doelen waarmaken. Met hetzelfde openhartige advies dat van You are a badass een bestseller maakte, gaat Jen Sincero in dit fascinerende boek dus in op de kracht van onze gedachten en hoe onze bankrekening een afspiegeling is van onze overtuigingen.

9. Het miljonairsbrein ontrafeld, T. Harv Eker

Ook dit is een boek wat ik nog niet gelezen heb maar enorm veel positieve verhalen over heb gehoord. ‘Geef me vijf minuten en ik kan je je financiele toekomst voor de rest van je leven voorspellen’ is de uitspraak waar T. Harv Eker wereldwijd beroemd om is geworden. Je blauwdruk voor je financien heb je ontwikkeld tijdens je opvoeding, op school, door je omgeving, etc. In dit boek leer je hoe je je eigen financiele blauwdruk kunt vaststellen en verbeteren, om je inkomen te verhogen en rijkdom te genereren. Ik ben er erg benieuwd naar..

10. De intelligente belegger, Benjamin Graham

Met sparen ga je geen geld verdienen, sterker nog: dat kost binnenkort misschien geld. Ik wilde graag geld gaan verdienen met mijn geld; ik wil mijn geld voor mij laten werken. De bekendste manier hiervoor is beleggen. ‘De intelligente belegger’ is een van de bekendste boeken en een echte klassieker als we het hebben over beleggen. Het boek is geschreven in 1949 en wordt tot vandaag de dag gezien als de ‘bijbel van het beleggen’. Een mustread dus. Schrijver Benjamin Graham behoedt beleggers voor kostbare fouten en leert ze een succesvolle langetermijnstrategie te ontwikkelen. En ook voor beleggen geldt: je hoeft niet duizenden euro’s te hebben om te starten met beleggen, maar zorg dat je consistent steeds een beetje belegt, dan zul je zien dat je op de lange termijn een mooi vermogen opbouwt.

Er zijn natuurlijk nog veel meer (goede) boeken verkrijgbaar over geld. Tip: vind je het niet erg om Engelstalig te lezen? Veel van deze boeken zijn in het Engels verkrijgbaar en Engelse boeken zijn vaak een stukje goedkoper dan Nederlandse boeken. Welk boek over geld is volgens jou een echte aanrader?

No Comments

    Leave a Reply